Hasičský a záchranný útvar hlavného mesta Bratislava - Komár, Jozef (2013)
Cieľom tejto diplomovej práce je analýza a popis fungovania hasičského a záchranného útvaru operujúceho na území Bratislavy, hlavného mesta Slovenskej republiky. Aby sa zabránilo vzniku škôd na životoch obyvateľov a ich majetku, je nevyhnutné, aby sa jednotky požiarnej ochrany dostali na miesto vzniku mimoriadnych udalostí v čo možno najkratšom čase, čomu napomáha najmä efektívne plošné rozmiestnenie jednotiek požiarnej ochrany na území mesta. Práca sa teda zameriava aj na zhodnotenie súčasného stavu plošného rozmiestnenia JPO a na návrh nového plošného rozmiestnenia jednotiek požiarnej ochrany, ktoré by spĺňalo požiadavky na časy dojazdu a počet jednotiek požiarnej ochrany potrebných k zásahu.