Sociální zabezpečení v České republice a Německu - Koblihová, Simona (2013)
Cílem bakalářské práce je analyzovat sociální zabezpečení České republiky a Německa, definovat jejich společné rysy a rozdíly mezi nimi. Teoretická část se zabývá sociálním zabezpečením v České republice, obecnými principy, jednotlivými typy sociálního pojištění a nepojistnými systémy. Podobně jako v první části se bakalářská práce dále zaměřuje na sociální zabezpečení, tentokrát Německa. Praktická část se zabývá společnými rysy a zároveň rozdíly v sociálním zabezpečení obou zemí. Bakalářská práce vychází z nejnovějších dat tak, aby byla co nejvíce aktuální a odpovídala realitě. Využívá zejména jak metodu deskriptivní ve své teoretické části, tak také analýzu dat a metodu komparace v části praktické.