Analýza penzijních systémů vybraných zemí. - Málek, Jakub; Jílek, Josef, 1957-; Šarapatka, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Tématem této diplomové práce je problematika penzijních systémů, které jsou v současnosti již nedílnou součástí každé vyspělé společnosti. Cílem této práce je poskytnout náhled do podstaty této problematiky, na jeho základě analyzovat vybrané penzijní systémy a zhodnotit možnost zavedení podobných penzijních systémů v dalších zemích. V teoretické části práce jsou nejdříve uvedeny základní aspekty vývoje přístupu k financování spotřeby ve stáří, možné podoby penzijních systémů, rizika, která jsou s nimi spojena a také několik v současnosti prosazovaných modelů penzijního systému. V analytické části jsou penzijní systémy Austrálie, Dánska, Kanady, Nizozemska, Švédska a Švýcarska nejdříve odděleně popsány a následně, na základě kritérií míry pokrytí, finanční udržitelnosti a přiměřenosti penzí, podrobeny srovnávací analýze. Výsledkem analýzy je určení nizozemského penzijního systému jako systému, který vykazuje, i když ne ve všech analyzovaných oblastech, relativně nejlepší výsledky fungování. Nicméně široké zavedení tohoto systému, vzhledem k určitým hospodářským rozdílům různých zemí, které jsou v závěru práce popsány, rozhodně nelze doporučit. Z každého penzijního systému je však možné si vybrat určité pozitivní přístupy k řešení problémů, na nichž lze do budoucna stavět.
Vedoucí práce: Josef Jílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses