Problémy vyhledávání informací v prostředí Internetu - Fořtík, Jiří; Sklenák, Vilém, 1963-; Bělohoubková, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2008)
Tématem této práce je vyhledávání informací, hlavně vyhledávání informací v prostředí internetu. První část práce obsahuje vysvětlení pojmů s vyhledáváním spojených, rozdílné teoretické analýzy týkající se například popularity vyhledávačů. Je zde uveden historický vývoj vyhledávání informací od dob bez internetu přes současnost až po předpovídanou budoucnosti. Jedna z kapitol je určena lokálnímu vyhledávání, která zkoumá, jak je vyhledávání v českém jazyce odlišné od vyhledávání v angličtině. V praktické části práce je proveden rozsáhlý průzkum, který demonstruje chování obyčejného uživatele. V průzkumu je zakomponován i test, který odhaluje nedostatky, ale i schopnosti, které by na sebe za jiných okolností uživatel neprozradil. Průzkum a jeho následné zhodnocení mapuje nejčastější uživatelské chyby, jejich vysvětlení a tipy k jejich eliminaci. V poslední části práce je představeno, jak docílit lepších výsledků vyhledávání a čeho se naopak vyvarovat. Cílem práce je pochopení chování uživatele při vyhledávání informací a snaha o vylepšení jeho postupů.
Vedoucí práce: Vilém Sklenák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses