KONKURENČNÍ VÝHODA ZALOŽENÁ NA ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO KAPITÁLU FIRMY V OBDOBÍ EKONOMICKÉ RECESE - Vojta, Josef (2009)
Mezi hlavní důvody, proč byla sepsána doktorská práce na téma: "KONKURENČNÍ VÝHODA ZALOŽENÁ NA ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO KAPITÁLU FIRMY V OBDOBÍ EKONOMICKÉ RECESE", patří: - Díky probíhající ekonomické krizi je možné identifikovat nedostatek volného kapitálu na trhu a tím dochází k růstu jeho ceny. - Na trhu je však možné identifikovat společnosti, které jsou schopny udržet obratovou dynamiku a své obchodní výsledky (deklarované ROI) významně nad úrovní tržního průměru. Byly proto definovány následující cíle disertační práce: - prokázání existence vzájemné vazby mezi veličinou pracovního kapitálu ve vztahu k celkovým tržbám v současném období na straně jedné a vývojem tržeb v období následujícím na straně druhé. Vývoj trhu mezi sledovanými obdobími je brán v potaz. - prokázání fundamentální vazby mezi podílem likvidních oběžných aktiv (krátkodobým finančním majetkem a pohledávkami) na jednotku celkových aktiv v současném období a rentabilitou kapitálu firmy v období následujícím. Dosažení vytýčených cílů práce bylo dosaženo nejprve rozsáhlým teoretickým zkoumáním a následným prověřením v empirickém výzkumu, který se zaměřil zkoumání vzorku 44 společností z Německa. Všechny společnosti byly ze sektoru stavebnictví a analýze byly podrobeny jejich hospodářské výsledky v letech 2004 až 2007. Teoretické a praktické výsledky výzkumu byly následně konfrontovány. Doktorská práce dále artikuluje základní cíle řízení pracovního kapitálu, metody optimalizace výše a struktury pracovního kapitálu firmy a důvody, proč efektivní výše a struktura pracovního kapitálu může být zdrojem konkurenční výhody firmy v období ekonomické recese. Výsledky doktorské práce potvrdily, že existuje zjevné časové prodlení mezi provedenými optimalizačními opatřeními v oblasti pracovního kapitálu a z toho pl