Vliv národní ekonomické rady vlády na zmírnění dopadu důsledků finanční krize v ČR - Kopáček, Jiří; Mirvald, Michal; Bartoň, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Cílem mé práce je analyzovat protikrizová opatření Národní ekonomické rady vlády (NERV). Opatření poté konfrontovat s realitou a zjistit, zda jsou opatření účinná, či se zatím účinnost neprojevuje. Navržená opatření, kterým se v práci věnuji, se týkají především změn v odvodech pojištění fyzických osob a daňové povinnosti právnických osob. Práce je rozdělena na tři hlavní části. V první části se stručně věnuji příčinám finanční a hospodářské krize a následnému vzniku vládního poradního orgánu -- NERVu. Hlavním tématem této části je však změna odvodů pojištění pro fyzické osoby. Ke zjištění účinků těchto opatření využívám korelační analýzy. V druhé části se zabývám změnou sazby daně z příjmů právnických osob. Na toto opatření NERVu použiji teorie ekonomů strany nabídky (Arthura Laffera). Největší pozornost pak věnuji Lafferově křivce, kterou aplikuji na Českou republiku. Závěrečná třetí část práce znázorňuje vliv výše zmíněných opatření na zaměstnanost v ČR, kterou poté porovnávám s EU.
Vedoucí práce: Michal Mirvald
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2010
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses