Tvorba a řízení hodnoty v obchodních řetězcích - Vrbová, Jana (2010)
Doktorská práce ?Tvorba a řízení hodnoty v obchodních řetězcích? si kladla za cíl nabídnout vhodnější teoretický aparát pro výzkum v této oblasti, která je stále nedostatečně zastoupena v porovnání s významem detailu, resp. celého řetězce v ekonomice. Práce sleduje základní cíle . vyhledání a specifikace faktorů tvorby hodnoty (identifikace proměnných ovlivňujících maloobchodní a velkoobchodní řetězce, . charakteristika těchto veličin . testování jejich významnosti . syntéza analýzy a významnosti, formulace doporučení a návrh opatření pro tvorbu hodnoty v řetězcích. Na základě analýzy vnějších podmínek a interních zdrojů byly identifikovány následující oblasti tvorby hodnoty: ? strategie maloobchodní / velkoobchodní řetězec roste od vnitřního zdroje konkurenční výhody - strategické diferenciace, ? otázka expanze (rozumí jak strategické veličiny - potenciální konkurenční výhoda, a vnější hrozba koncentrace ? vytváření hodnoty proměnné core business maloobchodní / velkoobchodní řetězec: o cenové strategii o řízení likvidity Práce ", vytvořené hodnoty a řízení maloobchodních / celého řetězce" začala se záměrem nabídnout lepší teoretický základ pro výzkum v této oblasti, která je stále nedostatečně zastoupeny v porovnání s význam retail / celého řetězce v celé ekonomice. Navíc praktické rozpor mezi obchodními pravidly demostrated zákazníkům a obchodním partnerům řetězů (včetně viditelného chování řetězců) a proměnné hodnoty řízení úročena.