Zásahy státu do ekonomiky běhěm ekonomické krize - Ptáčková, Andrea (2010)
Práce se zabývá státními zásahy do ekonomiky v souvislosti s národními úsporami. Konkrétně se zabývá Spojenými státy v době krize, která vypuknula v roce 2007. Cílem práce je určit vliv těchto zásahů na hospodářský vývoj, zejména na vývoj národních úspor, které vnímá jako indikátor stabilního hospodářského růstu. Pomocí ekonomických teorií, keynesiánství a monetarismu, vysvětluje princip chování úspor v ekonomice a funkčnost těchto teorií demonstruje na napozorovaných datech. Poté se zabývá konkrétní hospodářskou situací, tedy krizí ve Spojených státech. Zkoumá vládní zásahy z pohledu ekonomických teorií a z pohledu politických tvůrců. Závěry vyplývající z těchto pozorování se následně snaží formulovat do doporučení pro budoucí politiky.