Má Tomáš Sedláček pravdu? Je spotřeba drogou? - Sedlák, Jiří (2010)
Cílem této práce je vyvrátit nebo potvrdit domněnku, že spotřeba začíná být pro lidstvo drogou. Nejdříve si definujeme pojem spotřeba a budeme zkoumat, čím je spotřeba ovlivňována. Vzápětí budeme zjišťovat, co je to vlastně nadměrná spotřeba a proč by vůbec měla nadměrná spotřeba vznikat. Práce je dále zaměřena na zkoumání závislosti na spotřebě a bude představena teorie racionální závislosti Murphyho a Beckera (1988). Na základě ekonomické teorie Murpyho a Beckera pomocí hypotézy o očekávání zvýšení cen v budoucnu zjistíme, jestli jsou lidé v České republice závislí na spotřebě potravin a nealkoholických nápojů a dále na základě několika faktorů ovlivňujících spotřebu budeme analyzovat chování spotřebitelů v České republice na trhu mléka a másla. V poslední části práce je rozebrána otázka štěstí spojeného s vyšší spotřebou. V závěru je odpovězeno na otázku, jestli je spotřeba drogou.