Nezaměstnanost jako důsledek hospodářských krizí aneb jak vyléčíme český trh práce dnes? - Stehlíková, Radka; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Gráf, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Diplomová práce se bude zabývat jedním z hlavních důsledků světových hospodářských krizí - nerovnováhou na trhu práce. Nezaměstnanost je již mnoho let nesnadno řešitelným problémem jak politickým tak sociálním, což dokládají publikace zejména z období hospodářských krizí. Práce poskytne čtenáři srovnání situace na českém trhu práce v období Velké hospodářské krize 30. let 20. století a současné hospodářské krize. Použitou metodou bude zkoumání historické literatury a zároveň současných pramenů, které popisují stav nezaměstnanosti v obou výše zmiňovaných obdobích. Úkolem bude zjistit, do jaké míry byl český (popř. československý) trh práce zasažen tímto "neovladatelným kolosem", popsat, jakých nástrojů stát využil prostřednictvím politiky zaměstnanosti a nakolik tyto nástroje byly účinné. Cílem diplomové práce bude odpovědět na otázku, zda existoval účinný nástroj, který byl ve 30. letech použit ke snížení nepříznivého jevu - nezaměstnanosti, jehož by bylo možné využít při řešení nerovnováhy na trhu práce dnes.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses