Analýza demografických změn ve vztahu k solidaritě a ekvivalenci důchodového systému České republiky - Barták, Lukáš (2011)
Práce je zaměřena na zkoumání souvislostí dlouhodobých demografických a ekonomických predikcí očekávaného vývoje v České republice a jejich vztahu k osobní svobodě, solidaritě a ekvivalenci v systému sociálního zabezpečení. Cílem práce je formulování socioekonomických argumentů, které by podrobily dosavadní myšlenkové postoje v oblasti prognóz vzdáleného vývoje jistému stupni prověření a poukázaly na nutnost zkoumání problematiky v širším spektru. To by mělo zahrnovat i další významné trendy a ukazatele, které mohou mít vliv na pokřivení či vychýlení stávajících projekcí. Praktická část práce je věnována vyčíslení aktuálního stavu ekvivalence a solidarity jednotlivých příjmových skupin v důchodovém systému České republiky a srovnání těchto empirických dat s možnými teoretickými východisky reforem stávajícího systému.