Dopad existencie daňových rajov na verejné financie Slovenska - Pištejová, Jana; Janíčko, Martin, 1983-; Mičúch, Marek, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Medzinárodné daňové plánovanie sa zaoberá problematikou daňových zvýhodnení, ich hľadania a využitia daňovými subjektmi a spoločnosťami. Aj keď za daňový raj je zväčša považovaná malá ostrovná krajina, rozličné druhy daňových výhod ponúkajú aj vyspelé krajiny Severnej Ameriky či Európy. Práca je zameraná na analýzu prílevu priamych zahraničných investícií do európskych krajín so zvýhodneným daňovým zaťažením investícií zo zahraničia. Vysvetľuje vzťahy medzi prílevom investícií a faktormi, ktoré tento prílev ovplyvňujú. Závislou premennou v modeli je prílev zahraničných investícií, nezávislými sú sadzba dane z príjmov právnických osôb, nezamestnanosť, či politická stabilita. Aj keď spracovaná ekonometrická analýza nepotvrdila základnú hypotézu, že nižšie daňové zaťaženie zvýši prílev investícií do krajiny, toto zvýšenie môže byť dané inými faktormi, ako sú obchodné tajomstvo, ochrana majetku, stabilná politická situácia alebo jednoduchosť a funkčnosť finančných trhov.
Vedoucí práce: Martin Janíčko
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses