Dynamické zátěžové testy Aplikace zátěžových testů ČNB na konkrétní banku - Holčáková, Tereza; Čadil, Jan; Potužák, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Se zavedením konceptu BASEL II a unifikací vybraných ukazatelů kapitálového trhu, vzrostl význam kreditních rizikových modelů. Tato práce se zabývá právě kreditním rizikem. Modelováním míry defaultu a realizovaných ztrát z úvěrů jsou získávány pravděpodobnosti selhání pro jednotlivé typy bankovních úvěrů a očekávané ztráty. Veškeré modely jsou zpracovány na základě reálných dat konkrétní středně velké obchodní banky. Použitá data jsou z České republiky za období od roku 2004 do druhé poloviny roku 2013. Pomocí lineárního regresního modelu byly vybrány makroekonomické indikátory, které významně ovlivňují míry defaultu jednotlivých úvěrových produktů a působí na kvalitu úvěrového portfolia, a posléze tedy i na kapitál banky. Výsledky makroekonomického modelu kreditního rizika byly porovnávány s výsledky modelu kreditního rizika pro Českou republiku, který používá Česká národní banka. Komparace byla provedena i v rámci zátěžového testování. Práce poukazuje na to, že agregované výsledky zátěžového testování mohou být zcela irelevantní, pokud jde o konkrétní banku.
Vedoucí práce: Jan Čadil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses