Budoucnost slunečních elektráren v Čechách - Choutka, Tomáš (2012)
Tato diplomová práce na téma "Budoucnost slunečních elektráren v České republice" se věnuje charakteristikám výroby elektrické energie ze slunečních elektráren, které jsou zvýhodněny mnohými legislativními opatřeními. Momentálně se nacházíme v době, kdy většina zemí v Evropě snižuje výkupní ceny elektrické energie ze slunečních elektráren z důvodu neúnosného zatížení spotřebitelů elektřiny i státního rozpočtu. Cílem práce je analyzovat důsledky státních dotací do slunečních elektráren a pomocí modelu pro výpočet návratnosti investice vysvětlit nárůst ve vývoji instalovaného výkonu slunečních elektráren. Tato práce poukazuje na to, že dotace jsou stále velmi vysoké a zájem o výstavbu slunečních elektráren bude trvat i nadále dokud budou platit takto výhodné podmínky. Tato situace v konečném důsledku přinese další dodatečné náklady pro koncové spotřebitele elektrické energie.