Vliv těžebního průmyslu na ekonomický rozvoj země (případ Botswany a Zambie) - Buryan, Šimon (2012)
Cíl této práce je analyzovat vliv těžebního odvětví na ekonomický rozvoj zemí. V rámci práce je zkoumáno, zda skutečně ekonomiky bohaté na nerostné suroviny tíhnou k slabému ekonomickému rozvoji, a co může být příčinou této skutečnosti. První kapitola zkoumá vliv těžebního odvětví na ekonomický rozvoj na základě dostupných teorií a studií. Druhá kapitola je zaměřena na současné mezinárodní standardy těžebního odvětví. Třetí kapitola zkoumá případ rozdílného vývoje dvou ekonomik bohatých na nerostné zdroje, Botswany a Zambie.