Společná zemědělská politika a její dopady na životní prostředí - Kašparová, Jaroslava (2012)
Diplomová práce na téma Společná zemědělská politika a její dopady na životní prostředí se zabývá vývojem SZP EU od jejího počátku až do součanosti, mapuje potřeby EU a jejích obyvatel od poválečných dob, přes hospodářské recese a největší rozšíření EU v roce 2004, kdy bylo zapotřebí upravovat pravidla fungování a finanční stránku SZP EU, tak aby splňovala kritéria společnosti a trhů dané doby. V rámci celé práce jsou vyzdvihovány environmentální aspekty SZP EU a celkový posun dané politiky k současnému trendu ochrany životního prostředí, který je znatelnější s každou další reformou SZP.