Fúze a ochrana hospodářské soutěže - Kolářová, Hana (2012)
Bakalářská práce si klade za cíl přinést stručný přehled tématu fúzí, tedy spojování dvou či více společností, z pohledu ochrany hospodářské soutěže. Nejprve je charakterizován pojem fúze a jsou přestaveny její základní typy, následně pak je uvedena legislativa fúzemi se zabývající, a to jak na úrovni národní, tedy normy s působností v České republice, tak na úrovni mezinárodní, tedy právo Evropské unie. Ve druhé kapitole se tato práce následně zabývá druhým z pojmů, tedy pojmem hospodářská soutěž. Po charakteristice nejdůležitějších orgánů působících v oblasti její ochrany je představena jedna z možných typologií jejího narušení. Praktickou část práce pak tvoří případová studie spojení firmy ZEDNÍČEK, a. s. a AGROFERT HOLDING a. s., respektive převzetí kontroly nad prvním jmenovaným druhou z uvedených společností, aniž by došlo k jejich sloučení. Po představení jednotlivých částí rozhodnutí je uvedeno, že ÚOHS po zvážení relevantních okolností (tzn. definice relevantního trhu a rozsah nárůstu tržního podílu společnosti AGROFERT) fúzi schválil.