Koherence politik pro rozvoj jak zvýšit efektivnost rozvojové spolupráce EU? - Lupačová, Renata; Cihelková, Eva, 1952-; Pavlík, Petr, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Tématem této práce je koherence politik pro rozvoj v Evropské unii (EU). Koherence politik pro rozvoj v EU má zajistit, aby cíle a výsledky politiky rozvojové spolupráce EU nebyly podkopávány působením jiných politik EU, které mají dopad na rozvojové země, a aby tyto jiné politiky zároveň podporovaly rozvojové cíle tam, kde je to proveditelné. Práce si klade za cíl posoudit, do jaké míry je Evropská unie ochotná a schopná zajišťovat koherenci politik pro rozvoj a využívat této koherence jako prostředku pro zvyšování efektivnosti rozvojové spolu-práce neboli účinnějšího dosahování stanovených rozvojových cílů. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola zahrnuje teoretická východiska a vývoj konceptu koherence politik pro rozvoj v EU, posuzuje provádění koherence politik pro rozvoj na úrovni institucí EU a kom-paruje přístup členských států EU. Druhá kapitola práce se zabývá hodnocením koherence různých politik EU s rozvojovými cíli ve třech konkrétních oblastech -- obchod a finance, po-travinová bezpečnost a migrace. Tato kapitola rovněž zkoumá hlavní dopady vybraných politik EU na skupinu států Afriky, Karibiku a Tichomoří (AKT). Třetí kapitola je případová studie zaměřená na migraci a rozvoj ve vztazích Francie a Senegalu.
Vedoucí práce: Eva Cihelková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses