Asociační politika EU ve vztahu k jednotlivým regionům/subregionům světové ekonomiky - Rajchlová, Eliška (2012)
Tato diplomová práce se zabývá asociační politikou ve vztahu k jednotlivým regionům a subregionům světové ekonomiky. První kapitola charakterizuje asociační politiku, její cíle, motivy vzniku a územní dopad. Také se zabývá vztahem mezi asociační politikou a dalšími vnějšími politikami EU jako je Evropská politika sousedství, společná obchodní politika, rozvojová politika nebo politika rozšiřování. Druhá kapitola se věnuje tomu, jak konkrétně je prováděna asociační politika v jednotlivých regionech a subregionech světové ekonomiky. Jedná se o vztah k zemím ESVO, západního Balkánu, východní Evropy, Středomoří, skupiny AKT a zemí Latinské Ameriky. Vztahy k těmto partnerům jsou charakterizovány pomocí jednotlivých dohod, finančních nástrojů a institucí. Třetí kapitola se věnuje zhodnocení dosavadních výsledků asociační politiky, jejím problémům a také prioritám a perspektivám do budoucna.