Asociační politika EU ve vztahu k jednotlivým regionům/subregionům světové ekonomiky - Rajchlová, Eliška; Cihelková, Eva, 1952-; Řehořová, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Tato diplomová práce se zabývá asociační politikou ve vztahu k jednotlivým regionům a subregionům světové ekonomiky. První kapitola charakterizuje asociační politiku, její cíle, motivy vzniku a územní dopad. Také se zabývá vztahem mezi asociační politikou a dalšími vnějšími politikami EU jako je Evropská politika sousedství, společná obchodní politika, rozvojová politika nebo politika rozšiřování. Druhá kapitola se věnuje tomu, jak konkrétně je prováděna asociační politika v jednotlivých regionech a subregionech světové ekonomiky. Jedná se o vztah k zemím ESVO, západního Balkánu, východní Evropy, Středomoří, skupiny AKT a zemí Latinské Ameriky. Vztahy k těmto partnerům jsou charakterizovány pomocí jednotlivých dohod, finančních nástrojů a institucí. Třetí kapitola se věnuje zhodnocení dosavadních výsledků asociační politiky, jejím problémům a také prioritám a perspektivám do budoucna.
Vedoucí práce: Eva Cihelková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses