Dohoda o volném obchodu ve vztazích EU - Jižní Korea reálná změna obchodního prostředí? - Dudek, Pavel (2013)
Dohoda o volném obchodu (FTA) mezi EU a Korejskou republikou vstoupila v platnost 1. 7. 2011 a od té doby je možné pozorovat, zda či jaký vliv má tato dohoda na vzájemné obchodní vztahy. Práce v první části zkoumá pohnutky a očekávání, které stály za uzavřením dohody. V druhé části shromažďuje výsledky dopadových studií týkajících se Dohody o volném obchodu mezi EU a Korejskou republikou. Tyto výsledky porovnává a vyvozuje z nich pravděpodobné dopady, které může dohoda po svém vstoupení v platnost způsobovat. Ve třetí části práce sleduje skutečné dopady dohody po roce a půl platnosti a porovnává tato fakta se studiemi z části druhé. Zde je také zdůrazněn vliv FTA na Českou republiku a jeho zhodnocení. Práce by měla přispět k pochopení vlivu FTA na obchod obou partnerů, přispět ke snazšímu vyjednávání budoucích FTA Evropské unie a také určit, zdali je tato cesta obchodní politiky správným přístupem.