Vývoj venezuelské opozice - Matějovská, Zuzana (2012)
Práce se zabývá postupnými proměnami charakteru opozice ve Venezuele Huga Cháveze. Cílem práce je zjistit, jaký je skutečný charakter zaštiťující koalice La Mesa de la Unidad Democrática - jedná se jen o účelně vytvořené uskupení, které pojí pouze negativní postoj k Chávezově vládě, nebo má koalice potenciál z roztříštěné opozice vytvořit jednotnou politickou sílu trvalého charakteru? Práce postupně sleduje události před nástupem Huga Cháveze k moci, v době jeho vlády a hlouběji rozebírá události parlamentních voleb v roce 2010, opoziční primárky a prezidentské volby v roce 2012.