Boj proti chudobě a mikrofinance - Nováková, Michaela; Cihelková, Eva, 1952-; Jeníček, Vladimír, 1932-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Cílem práce je zhodnotit efektivnost mikrofinancí a zjistit, jestli jsou natolik efektivním nástrojem, aby se daly použít jako součást mezinárodní rozvojové spolupráce. Práce se skládá celkem ze tří kapitol. První kapitola je věnována vymezení pojmu chudoba a způsobu jejího měření. Měření chudoby probíhá podle různých kritérií a může docházet k subjektivizaci. Druhá kapitola se zabývá mikrofinancemi a cílem této části je jejich zhodnocení jako jednoho z nástrojů boje proti chudobě. Ve třetí kapitole je v rámci případové studie hodnocena chudoba v Kambodži. Kambodža se řadí mezi chudé země, kde mikrofinance zaznamenávají velký úspěch. V rámci syntézy poznatků z předešlých kapitol je posuzována efektivita mikrofinancí a jejich aplikace v Kambodži.
Vedoucí práce: Eva Cihelková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses