Revize Maastrichtských kritérií z pohledu konvergujících zemí EU po zkušenostech z přijetí společné měny euro - Kolář, Ladislav (2013)
Práce analyzuje příčiny hospodářských problémů zemí tzv. jižního křídla z pohledu vhodnosti přijetí společné měny Euro. Hlavním záběrem práce je aplikace teorie OCA prof. Mundella a Taylorova pravidla na tyto země a na základě rozboru této aplikace jsou navržena vhodná doplnění Maastrichtských kritérií. Tato doplnění se týkají hlavně reálné konvergence a veličin, které nám pomáhají zkoumat, zda tato reálná konvergence probíhá.