Balkán na počátku 21. století - Souček, Petr (2012)
Cílem této práce je komparace Chorvatska, Srbska, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Makedonie a Albánie z hlediska jejich hospodářského a politického vývoje od začátku 21. století. Předkládaná práce se rovněž zabývá dopady celosvětové hospodářské krize na příliv přímých zahraničních investic do těchto zemí a jejich zahraniční obchod s Evropskou unií. Závěrečná část práce podává ucelený přehled o aktuálním stavu rozšiřování Evropské unie o státy západního Balkánu.