Zbraně v rukou dětí Dětští vojáci v Africe - Bačkovská, Eliška; Volenec, Otakar; Kochan, Jan, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Cílem diplomové práce je analyzovat problematiku využívání dětských vojáků v Africe. Práce poskytuje základní charakteristiku daného tématu, je zaměřena na identifikaci regionů, kde jsou využíváni dětští vojáci. Představuje vybrané základní prameny práva týkající se postavení, práv a ochrany dětských vojáků. Dále pak analyzuje faktory vedoucí děti k zapojení do ozbrojených sil a skupin a zabývá se způsoby, jakými jsou děti rekrutovány. Děti neplní pouze role aktivních bojovníků, ale vykonávají další funkce v ozbrojených silách či skupinách, kterým je také věnována pozornost. Jsou zároveň představeny mezinárodní organizace, které hrají významnou roli v prevenci zapojení dětí do ozbrojených sil a skupin a také v reintegraci dětí zasažených konfliktem do původní společnosti. Další část práce analyzuje využívání dětí jako vojáků v Demokratické republice Kongo a v Libérii a pomocí komparativní metody zkoumá specifika využívání dětských vojáků v těchto dvou zemích. Závěr práce je věnován praktickým doporučením v oblasti prevence rekrutace dětských vojáků a také jejich reintegrace do původní společnosti.
Vedoucí práce: Otakar Volenec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses