Vztahy EU, UEFA a národních fotbalových federací s dopadem na sportovní soutěže - Čermák, Jan (2013)
Tato diplomová práce pojednává o problematice vztahů mezi Evropskou unií a fotbalovými orgány v Evropě. Je rozdělena na teoretickou a analytickou část. V teoretické části se autor zabývá problematikou ekonomie sportu a postavením sportu v ekonomice zemí EU. Dále vysvětluje ekonomiku sportovních klubů a soutěží. Teoretickou část uzavírá vysvětlení problematiky sportu z pohledu Evropské unie. Analytická část začíná popisem UEFA a systému fotbalu v Evropě. Hlavní částí práce je analýza vztahů EU a UEFA, s dopadem na sportovní soutěže. Popisují se zde zákony EU, které mají vliv na sportovní prostředí a fotbalová pravidla, která jsou v konfliktu se zákony EU. V poslední části je zhodnocení soutěžní vyrovnanosti v Evropě a navržení nástrojů na její zlepšení.