Rusko-čínské hospodářské vztahy na počátku 21. století - Kraus, Josef (2012)
Čína a Rusko patří k nejrychleji se rozvíjejícím státům světa. Cílem této práce je shrnout jejich hospodářské vztahy na počátku 21. století, odhalit případné nedostatky a předpovědět jejich vývoj v nadcházejících letech. Práce je rozdělena do pěti kapitol. První se zabývá obecnou socioekonomickou charakteristikou zemí a reformami, ke kterým v Číně a Rusku došlo v uplynulých 30 letech. Druhá kapitola si všímá rusko-čínských vztahů na bilaterální i multilaterální úrovni. Třetí kapitola se zabývá vlastními hospodářskými vztahy, tj. obchodem zbožím, službami i pohybem kapitálu. Pomocí Balassova indexu a příspěvku k obchodní bilanci hledá komodity s komparativní výhodou. Čtvrtá kapitola je zaměřena na predikci bilaterálního obchodu, k čemuž využívá klouzavý průměr, jednoduchou regresi a gravitační model. Poslední kapitola si všímá vlivu rusko-čínských hospodářských vztahů na EU.