Rusko-čínské hospodářské vztahy na počátku 21. století - Kraus, Josef; Neumann, Pavel, 1956-; Zapletal, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Čína a Rusko patří k nejrychleji se rozvíjejícím státům světa. Cílem této práce je shrnout jejich hospodářské vztahy na počátku 21. století, odhalit případné nedostatky a předpovědět jejich vývoj v nadcházejících letech. Práce je rozdělena do pěti kapitol. První se zabývá obecnou socioekonomickou charakteristikou zemí a reformami, ke kterým v Číně a Rusku došlo v uplynulých 30 letech. Druhá kapitola si všímá rusko-čínských vztahů na bilaterální i multilaterální úrovni. Třetí kapitola se zabývá vlastními hospodářskými vztahy, tj. obchodem zbožím, službami i pohybem kapitálu. Pomocí Balassova indexu a příspěvku k obchodní bilanci hledá komodity s komparativní výhodou. Čtvrtá kapitola je zaměřena na predikci bilaterálního obchodu, k čemuž využívá klouzavý průměr, jednoduchou regresi a gravitační model. Poslední kapitola si všímá vlivu rusko-čínských hospodářských vztahů na EU.
Vedoucí práce: Pavel Neumann
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses