Vybrané aspekty vlivu globalizace IT prostřednictvím cloudových služeb na lokální trh - Špetlíková, Tereza; Halík, Jaroslav, 1961-; Nedzelský, Roman; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Cílem této práce je zhodnocení aktuálního stavu IT, a to zejména v obchodních společnostech. Následně popis nově přicházející koncepce Software as a Service (SaaS), v překladu Software jako služba, a její vliv na chod společnosti i všech ostatních hráčů na IT trhu (výrobci a dodavatelé hardwaru, softwaru, telekomunikační společnosti). Koncepce je popsaná se svými výhodami i nevýhodami, uvedeny jsou i podobné, nově nastupující koncepce Infrastructure as a Service (IaaS) a Platform as a Service (PaaS), v překladu Infrastruktura a Platforma jako služba, a jejich konkrétní příklady z praxe, konkrétně od společnosti Microsoft. SaaS jsem analyzovala z marketingového hlediska a napasovala na koncepci 4P, resp. 4C marketingového mixu. Pro atraktivitu a zejména pro úplnost obsahuje práce taktéž postřehy samotných IT profesionálů, kteří jsou díky dlouholeté praxi schopni popsat vlastní zkušenosti se SaaS, upozornit na své postřehy, nápady či si postěžovat na chyby, které tato koncepce dle jejich názorů má, což může být zejména pro poskytovatele těchto služeb poučné a inspirativní. Řešení SaaS je globální záležitostí, která má svůj původ, vývoj a její hlavní poskytovatelé možná náhodou sídlí všichni na území USA. Vliv na ostatní země je nerovnoměrný. V této práci se zaměřuji na aktuální stav a oblibu SaaS v našem regionu, přesněji ve Střední a Východní Evropě. Závěrem doporučuji možné reakce různých skupin na masivní nástup SaaS v řešení IT.
Vedoucí práce: Jaroslav Halík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses