Analýza výkonnosti a kredibility tuzemských penzijních fondů - Kotěšovcová, Jana (2011)
Disertační práce je zaměřena na oblast hodnocení výkonnosti a kredibility tuzemských penzijních fondů. Čerpá informace o penzijních systémech ve vybraných šesti zemích světa a to v Chile, Maďarsku, Švýcarsku, Polsku, Švédsku a na Slovensku a vyúsťuje v návrh pro penzijní reformu v ČR. Hodnocení výkonnosti penzijních fondů vychází ze zkušeností s měřením výkonnosti ve dvaceti třech zemích světa zpracovaného pro OECD a vyzdvihuje výchozí podklady k návrhům na regulaci penzijních fondů v České republice. Stanovení vlastních ukazatelů předchází analýza měřítek výkonnosti Asociace penzijních fondů ČR a Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí. K nejvýznamnějším navrženým ukazatelům patří skutečný výsledek k prostředkům účastníků, který zachycuje vliv změn v tržní ceně finančních aktiv a ukazatel způsobilost krytí závazků, reflektující vliv změn v nákladech příštích období, které zahrnují dosud nerozpuštěné provize zprostředkovatelů penzijního pojištění. Pro oblast komparace výnosnosti a rizikovosti byly vybrány podílové fondy denominované v CZK, které byly ověřovány jako vhodná alternativa k dlouhodobému spoření. Vlastní metodika hodnocení penzijních fondů je založena na zdůvodnění, hodnocení a výběru vhodných ukazatelů pro stanovení ratingu tuzemských penzijních fondů, kterou by klienti penzijních fondů mohli využívat jako metodu pro zhodnocení kredibility a výnosnosti konkrétního tuzemského penzijního fondu za účelem zajištění v důchodovém věku.