Ekonomické přínosy demokracie Čína a Indie - Šnejdarová, Ilona (2012)
Předmětem práce je srovnání Čínské lidové republiky a Indie, jejich politického a ekonomického prostředí. Cílem je, na základě vyhodnocení sledovaných ukazatelů, potvrdit nebo vyvrátit hypotézu, že demokratický politický systém má pozitivní vliv na ekonomický růst. Politický systém je hodnocen dle plnění zásad demokracie, ochrany lidských práv, svobody slova a nezávislého soudnictví. Ekonomické ukazatele se zaměřují na dopady rychlého ekonomického růstu na běžné obyvatele a na kvalitu jejich života. Závěrečná kapitola srovnává obě země a vysvětluje, který z politických režimů je vhodnější pro velkou rozvojovou zemi s vysokým ekonomickým růstem.