Ekonomické přínosy demokracie Čína a Indie - Šnejdarová, Ilona; Hnát, Pavel, 1981-; Zapletal, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Předmětem práce je srovnání Čínské lidové republiky a Indie, jejich politického a ekonomického prostředí. Cílem je, na základě vyhodnocení sledovaných ukazatelů, potvrdit nebo vyvrátit hypotézu, že demokratický politický systém má pozitivní vliv na ekonomický růst. Politický systém je hodnocen dle plnění zásad demokracie, ochrany lidských práv, svobody slova a nezávislého soudnictví. Ekonomické ukazatele se zaměřují na dopady rychlého ekonomického růstu na běžné obyvatele a na kvalitu jejich života. Závěrečná kapitola srovnává obě země a vysvětluje, který z politických režimů je vhodnější pro velkou rozvojovou zemi s vysokým ekonomickým růstem.
Vedoucí práce: Pavel Hnát
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses