Dlhová kríza eurozóny - Črep, Ivan (2013)
Práca má za cieľ vyhodnotiť fungovanie eurozóny vzhľadom na prínosy, ktoré si jej členovia od ich účasti v nej sľubovali, odhaliť jej vnútorné problémy, ktoré mohli viesť ku vzniku dlhovej krízy, kriticky zhodnotiť podniknuté kroky v boji s dlhovou krízou, ktoré zásadným spôsobom menia jej doterajšiu architektúru a vzťahy medzi jej členmi a priniesť alternatívne opatrenia pri riešení dlhovej krízy. Venuje sa problematike fiškálnej nerovnováhy - problémom rozpočtových deficitov a verejných dlhov, ekonomickým krízam rôzneho typu so zreteľom na systemickú finančnú krízu. Popisuje vznik a opatrenia sprevádzajúce vytvorenie eurozóny, ktorú vyhodnocuje z hľadiska podmienok optimálnej menovej oblasti. Rozoberá vznik a priebeh dlhovej krízy v eurozóne so zreteľom na krajiny s problémami vo financovaní svojich verejných dlhov. Uvádza opatrenia, ktoré boli prijaté na úrovni eurozóny a EÚ a prináša alternatívne riešenia dlhovej krízy. Na záver sa práca zaoberá problémami EÚ a významom dlhovej krízy pre ďalšie fungovanie EÚ.