Současné americko-mexické vztahy - Staňková, Markéta (2012)
Diplomová práce se zabývá současnými vztahy mezi Spojenými státy americkými a Mexikem. Vztah mezi nimi je asymetrický a interdependentní. Jedná se o sousední státy a všechny oblasti vztahů jsou mezi sebou silně provázány. Protože v jejich vzájemných vztazích má velkou důležitost společná historie, první kapitola práce je věnována vývoji vztahů. Druhá kapitola se týká ekonomických vazeb, zejména dohody NAFTA, která znamenala přelom v bilaterálních vztazích. Dále zmiňuje poslední ekonomické trendy a problematiku maquiladoras a remitencí. Třetí kapitola práce se zaměřuje na bezpečnostní stránku, která zahrnuje dvě oblasti: problematiku společné hranice a organizovaného zločinu; a změnu situace po 11. září 2001, kdy bezpečnostní problematika nabyla nového významu. Významnou událostí byla Méridská iniciativa, jež prohloubila spolupráci obou zemí v oblasti bezpečnosti a ve válce proti drogám. Důležitým fenoménem analyzovaným v závěrečné kapitole je nelegální migrace z Mexika do USA. Zabývá se také klíčovým problémem současné bilaterální agendy, kterým je propojenost nelegálního přistěhovalectví a bezpečnostních otázek.