Analýza hospodaření obcí v ČR se zvláštním zřetelem na jejich zadlužení. - Matoušková, Martina (2012)
V současné době patří problematika hospodaření obcí, zejména jejich zadlužení, mezi témata s nejvyšším stupněm aktuálnosti vhledem k tomu, že se zadluženost středně velkých obcí České republiky v posledních letech neustále zvyšuje. S ohledem na výše uvedené se tato diplomová práce bude věnovat analýze hospodaření obcí v České republice se zvláštním zřetelem na jejich zadlužení. Úvod teoretické části diplomové práce se bude zabývat definováním základních pojmů a ekonomických kategorií, které souvisejí s řešeným tématem. V další části bude v obecné rovině charakterizován státní rozpočet, jeho příjmy a výdaje. Následně bude komplexně popsán rozpočet obcí zejména jeho příjmová a výdajová část. Dále bude charakterizován veřejný dluh včetně jeho struktury se zaměřením na municipální dluh. Poslední část se bude věnovat dluhové službě, její definici a ukazateli dluhové služby. Praktická část diplomové práce bude věnována analýze a hodnocení vývoje hospodaření obcí v České republice se zvláštním zřetelem na jejich zadlužení. První část praktické části bude analyzovat vývoj příjmů, výdajů a sald rozpočtů obcí a v neposlední řadě bude porovnáno hospodaření a zadluženost u reprezentativního statistického souboru obcí v jednotlivých krajích České republiky ve zkoumaném období od roku 1993 do 2012. Druhá část se bude zabývat analýzou vývoje zadluženosti obcí, dluhové služby obcí a vybraných ukazatelů, včetně porovnání monitorujících ukazatelů a dluhové služby u reprezentativního statistického souboru obcí v jednotlivých krajích České republiky ve sledovaném období od roku 1993 do 2012. Cílem diplomové práce bude analýza vývoje hospodaření obcí v České republice ve sledovaném období 1993 -- 2012 se zvláštním zřetelem na jejich zadlužení, identifikaci příčin negati