Dluhová krize a udržitelnost HMU perspektivy - Lovčí, Lucie; Bič, Josef; Šaroch, Stanislav, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Pochyby o dalším fungování měnové unie v rámci evropských států vyvstaly především v průběhu celosvětové finanční krize, kdy se mnoho členských států potýkalo a stále ještě potýká se závažnými hospodářskými problémy. Krize na ně dopadla s různou intenzitou, což odhalilo především dvě nejvýznamnější slabiny Hospodářské a měnové unie, za prvé značnou heterogenitu jednotlivých členských států a za druhé jejich hluboké veřejné zadlužení. Tématem této diplomové práce je na základě analýzy současné situace EU identifikovat možné scénáře jejího budoucího vývoje. Tato analýza je založena na výpočtu indexu OCA pro vybrané země, který zohledňuje veškerá kritéria optimální měnové oblasti a současných kroků EU k dosažení krátkodobé a dlouhodobé stability v rámci celého společenství.
Vedoucí práce: Josef Bič
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses