Rozvojová spolupráce a good governance - Šebánková, Lucie (2012)
Hlavním cílem práce je podrobně zanalyzovat a zhodnotit reálné fungování a dopady ex ante podmíněnosti rozvojové spolupráce konceptem dobré governance. Soustřeďuje se především pak na fungování multilaterální pomoci, konkrétně na politiku Světové banky a Mezinárodního měnového fondu -- hlavních tvůrců a aktérů rozvojové spolupráce. Diplomová práce je členěna do tří kapitol. V první kapitole je definován pojem rozvojová spolupráce a koncept dobré governance, jenž je vyžadován západními donory od vlád rozvojových zemí. Je rovněž nastíněna možná korelace a kauzalita poskytování rozvojové spolupráce a dobré governance. Druhá kapitola se zaměřuje na historii a současnost fungování kondicionality v praxi, se zvláštním zaměřením na 80. a 90. léta, a zabývá se i dobrou governancí ze strany donorů. Ve třetí kapitole jsou nastíněny reálné efekty a nedostatky politiky podmíněnosti a jsou zkoumány alternativy k tomuto způsobu rozvojové strategie.