Prosazuje se u elektronických výrobků zákon jedné ceny? - Voborníková, Tereza; Hudík, Marek, 1980-; Kadeřábková, Božena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Práce zkoumá prosazování zákona jediné ceny na trhu s fototechnikou a kancelářským zařízením na základě maloobchodních cen produktů jednoho nadnárodního výrobce napříč evropskými státy a USA. U průměrných cen nejsou mezi státy pozorovány výrazné rozdíly, ale při zaměření se na konkrétní produkty se objevují významné diference u většiny dvojic zemí. Analýzou nebylo potvrzeno, že by za zmíněnými diferencemi stály převážně různé distribuční náklady. Srovnání relativních meziproduktových cen mezi státy, i u velmi podobných produktů s očekávanými stejnými prodejními náklady, ukazuje výkyvy oběma směry. Přetrvání cenových variací po eliminaci nákladů poukazuje na nedokonalou arbitráž umožňující účtování odlišných marží a na neúplnou homogenitu produktů.
Vedoucí práce: Marek Hudík
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses