Mezinárodněprávní regulace internetu - Kabuďová, Zuzana; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Internet je předmětem zkoumání řady technických i společenských oborů, protože vedle svých nesporně pozitivních aspektů, přináší i řadu otázek, na které je třeba hledat odpovědi. Jelikož je to fenomén, který prostupuje napříč celou společností a nerespektuje státní hranice, je třeba tyto sporné oblasti řešit ne na národní, ale globální úrovni. Tato práce zkoumá kapacitu mezinárodního práva, jakožto nástroje, pomocí něhož státy upravují vztahy mezi sebou, regulovat určité oblasti Internetu a porovnat je jednak mezi sebou, jednak s jinými nástroji, které by mohly připadat v úvahu. Jako takovou se jeví možnost vytvoření určité globální organizace, která by byla podřízena normám globálního správního práva, a postupný přechod na systém správy globální, který by svým mnohasubjektovým charakterem více odpovídal povaze Internetu. Třemi vybranými oblastmi zkoumání jsou spory o doménová jména, problematika internetového pirátství a internetové cenzury. Byť to nemusí být na první pohled patrné, tyto oblasti se do velké míry v možnostech mezinárodněprávní regulace liší.
Vedoucí práce: Zuzana Trávníčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses