Hospodářská a měnová unie EU z pohledu OCA - Veselý, Jiří (2012)
Práce se zabývá teorií optimálních měnových oblastí a její aplikací v případě Hospodářské a měnové unie EU. Práce se nejdříve věnuje historickému vývoji, který předcházel vzniku samotné měnové unie. Následuje část, v níž jsou nastíněna teoretická východiska teorie optimálních měnových oblastí. Zmíněna jsou nejen kritéria, ale i postupný vývoj teorie. V aplikační části se práce věnuje plnění vybraných východisek teorie a to především z pohledu členských států eurozóny, ale i z pohledu ostatních států EU.