Integrace cizinců v České republice - Kociánová, Lucie (2011)
Jak se daří České republice integrovat cizince do společnosti? Jaká je v této oblasti vládní politika? Tato práce si bere za úkol zmapování a analýzu integrace cizinců v České republice. Koncepce integrace cizinců je klíčovým dokumentem v integračním procesu, právě na něj se zaměřím a podrobně ho rozeberu. Velice dobře je vidět přechod od multikulturalismu k občanské integraci. V praktické části analyzuji bariéry integrace cizinců v České republice. Pro tento účel využiji kvalitativního výzkumu založeného na polostrukturovaném rozhovoru. Jako významná bariéra byla cizinci označena nadměrná byrokracie spjatá s procesem žádosti o povolení k pobytu, resp. povolení k práci.