Vztahy Francie a jejích bývalých kolonií v Subsaharské Africe Côte d'Ivoire - Běhounková, Mája (2013)
Tato práce se zabývá vztahy Francie a jejích bývalých kolonií v subsaharské Africe a analyzuje nástroje, které Francie po udělení často formálních nezávislostí směrem k těmto státům rozvinula. V období francouzské koloniální nadvlády jsou hledány základy specifického vztahu dotčených států, na kterých de Gaulle postavil dlouhotrvající koncepci Françafrique charakteristickou francouzskými pochybnými praktikami v regionu. Práce se po roce 1960 soustředí především na vojenskou, ekonomickou, politickou a kulturní rovinu spolupráce Francie s nově nezávislými státy a sleduje, jakým způsobem se tato spolupráce v průběhu času proměňovala. V rámci 30 let zvláštních vztahů byly frankofonní africké státy pod nebývalým francouzským vlivem, od 90. let minulého století jsou však patrné tendence redukce francouzského zapojení v regionu a snahy o normalizaci zvláštních vztahů dotčených zemí. Přes jisté kroky směrem k normalizaci však francouzsko-africké vazby zůstávají nadále nadstandardní.