Ruská národnostní menšina a její kultura v České republice - Mametyeva, Margarita (2013)
Bakalářská práce se věnuje jak problematice současného postavení ruské diaspory v České republice, tak i adaptace a integrace Rusů do majoritní společnosti s důrazem na socioekonomickou situaci dané menšiny a na jejich kulturu. Práce mapuje zjištění příčin a důvodů migrace a to i z historického pohledu. Dále popisuje, jak se prolínají ruská kultura a její tradiční zvyky s českou kulturou v podmínkách migrace a jak vnímají Češi ruskou kulturu. Zvláštní pozornost je přitom věnována mladé generaci Čechů, převážně studentům a absolventům vysokých škol.