Mezinárodní postavení Řecka v 19.-21. století - Trzaskalik, Lukáš (2013)
Tematem této bakalářské práce je mezinárodní postavení novodobého řeckého státu od jeho vzniku po současnost. Pozice Řecka na mezinárodním poli je zkoumána jak ve vztahu k jeho balkánským sousedům a Turecku, tak k dalším zemím, především pak k evropským a světovým mocnostem. Postavení země navenek určuje v prvé řadě její zahraniční politika. Práce proto sleduje primárně zahraniční politiku řeckého státu, její dopady na pozici země a u důležitějších zahraničněpolitických kroků také důvody těchto rozhodnutí. Pokud vnější postavení Řecka ovlivnily další faktory jako události v zahraničí, změna vlády, změna státního území či jiné, jsou objasněny i tyto události. Základní výzkumnou snahou provázející celý text je sledování, jak se pozice země měnila právě v závislosti na výše zmíněných faktorech.