Analýza možnosti čerpání finančních prostředků z fondů EU na financování rozvojových aktivit obcí - Mikovčáková, Kateřina (2013)
Předmětem diplomové práce "Analýza možnosti čerpání finančních prostředků z fondů EU na financování rozvojových aktivit obcí" je zjistit, jak obce pečují o rozvoj svého území a jaké mají možnosti při jeho financování, zejména z fondů Evropské unie. První část práce se zaměřuje na problematiku obce jako základního rozvojového celku. Druhá část se věnuje základním pojmům v oblasti hospodaření obcí, kdy je pozornost soustředěna na municipální rozpočet či zadluženost nejnižších územních samosprávných celků. Třetí část pojednává o dotačních možnostech obce na různých úrovních veřejné správy, a to především prostřednictvím fondů EU. Na základě teoretických poznatků je v praktické části práce provedena analýza socioekonomického rozvoje vybrané obce, včetně analýzy jejího rozpočtového hospodaření a následně jsou zkoumány možnosti financování jejich rozvojových aktivit i v budoucnu