Modelování poptávky po dopravě se zaměřením na atribut spolehlivosti - Krejzová, Lucie; Melichar, Jan, 1975-; Kaprová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Cílem mé práce je zjistit, zda je spolehlivost významným atributem při modelaci poptávky studentů po cestování na trase Praha -- Brno. Abych na tuto otázku odpověděla, je třeba modelovat poptávku po dopravě a specifikovat významné atributy, které volbu studentů po dopravě determinují, resp. v jaké míře tak činí. Stanovená hypotéza říká, že vzhledem k tomu, že studenti patří k nízkopříjmovým skupinám obyvatelstva a disponují větším množstvím volného času než průměrně pracující člověk, lze předpokládat, že budou při své volbě ovlivněni zejména vynaloženými náklady, zatímco čas a spolehlivost dosažení cíle pro ně budou méně významné. Existuje mnoho odborných studií zabývající se vyčíslením hodnoty cestovního času, ale žádná se zatím nezabývala otázkou významnosti atributu spolehlivosti pro cílovou skupinu studentů. Ke zjištění odpovědi nejprve zpracuji rešerši studií, abych zjistila aktuální stav problematiky. Pro vlastní výzkum využiji metodu výběrového experimentu. Následně vyhodnotím významnost atributu spolehlivosti pomocí ekonometrického modelu conditional logit.
Vedoucí práce: Jan Melichar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses