Cenová elasticita dopytu po plyne v Českej republike - Brečka, Peter; Svoboda, Miroslav; Šťastný, Dan, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Táto práca sa zaoberá odhadom cenovej elasticity dopytu po zemnom plyne v Českej republike. Za účelom výpočtu cenovej elasticity dopytu je nutné odhadnúť dopytovú funkciu po plyne. Túto funkciu odhadujem prostredníctvom ekonometrických nástrojov. Model dopytu po plyne je odhadnutý na základe štvrťročných sezónne očistených dát. V práci je popísaná metóda odhadu modelu ako aj predchádzajúce výskumu k danej téme. Sú diskutované jednotlivé premenne, ktoré by mohli mať na spotrebu plynu vplyv. Z analýzy vyplynulo, že najvhodnejším modelom na popísanie spotreby plynu v ČR je model s premennými cena plynu, cena blízkeho substitutu (elektrickej energie) a oneskorená hodnota spotreby plynu. Ďalším bodom analýzy je popísanie vývoja elasticity v čase. Výsledky analýzy sú v súlade ako s očakávaniami tak aj výsledkami obdobných analýz na iných trhoch s plynom.
Vedoucí práce: Miroslav Svoboda
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses