Úloha centrálních bank v ekonomickém systému v posledním desetiletí ve vyspělých ekonomikách - byla finanční krize nevyhnutelná? - Beran, Jiří; Ševčík, Miroslav, 1958-; Mirvald, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Tato diplomová práce primárně analyzuje situaci v oblasti centrálního bankovnictví v prvním desetiletí 21. století. Představuje teoretická východiska k měnové politice. Dává do kontrastu mainstreamový pohled na centrální banku jako etablovaného vykonavatele měnové politiky s ideami vycházejícími ze základů svobodného bankovnictví. Hlavní důraz je kladen na hledání příčin finanční krize a na schopnost centrálních bank se s finanční krizí vyrovnat. Výsledky analýzy konkrétních kroků centrálních bankéřů v době před a po krizi dávají odpovědi přesahující rámec zkoumaného desetiletí, jdou až k jádru a smyslu celého centrálního bankovnictví. Má práce dává centrálním bankéřům doporučení pro zvolení maximálně transparentního a závazného rámce chování, pak se může jejich politika stát důvěryhodnou a přispět tak k ekonomické prosperitě. Mnohem lepší a jednodušší cestu k tomuto cíli však vidím za předpokladu podmínek panujících v prostředí svobodného bankovnictví.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses