Evropská "soft power" a Černá Hora - Frydrychová, Pavlína; Tajovský, Ladislav, 1973-; Szobi, Pavel, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Práce aplikuje teorii soft power Josepha Nye jr. na EU ve vztahu k západnímu Balkánu a především Černé Hoře. Shrnuje míru jejího uplatnění během tří klíčových událostí moderní černohorské historie. Dochází k dílčímu závěru, že v případě zavedení eura jako zákonného platidla soft power EU nemohla být uplatněna a naopak během referenda o nezávislosti Černé Hory se uplatnila plně. Postup obou stran při uznání statutu kandidátské země EU upozornil na limity a rezistenci soft power vůči vnitřním politickým a institucionálním bariérám země. Dále se zabývá distribucí a efektivitou finanční podpory EU v Černé Hoře. Zaměřuje se na nástroje CARDS a IPA určené především k podpoře transformace institucí a reformy justice a státní správy. Konfrontuje mírné hodnocení pokroku v oficiální dokumentaci EU se studiemi veřejného mínění a zkušenostmi obyvatel, které dokazují, že Černá Hora se stále potýká s vysokou mírou korupce, transformace probíhá velmi pomalu a důvěra místních obyvatel v instituce je velmi nízká. Tímto zároveň dokazuje, že fungování institucí a protikorupční politiku nelze importovat odjinud a odvolává se na Boettkeho teorii institucí, která blíže vysvětluje, v čem lze stávající postup EU považovat za chybný. Závěrečná kapitola se opět odkazuje na Josepha Nye a hypotézu, že budoucnost soft power lze spatřovat ve vzdělávací sféře a podpoře mobilit. Analyzuje dosavadní zkušenost Černé Hory a regionu západního Balkánu se studentskými mobilitami prostřednictvím srovnání participace v programech Tempus, Erasmus Mundus a CEEPUS. Dochází k závěru, že počty západobalkánských, respektive černohorských, studentů, kteří se mobilit účastní, jsou v absolutních číslech velmi nízké, a proto řešení otázky exportu institucí prostřednictvím studentských mobilit zůstává pouze v teoretické ro
Vedoucí práce: Ladislav Tajovský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses